Με το τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας μετά θάνατο θα τιμηθεί ο Δρ Μηνάς Χατζημηνά

MHadjiminas 0016 δημος λευκωσίας

O Δήμος Λευκωσίας πραγματοποιεί εκδήλωση εις μνήμη των μ. Μιχάλη Πασιαρδή και μ. Δρ Μηνά Χατζημηνά, κατά την οποία θα τιμηθούν με το Τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας, μετά θάνατο.

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Ποιος ήταν ο Δρ Μηνάς Χατζημηνά

Καταγόμενος από τον Άγιο Αμβρόσιο της επαρχίας Κερύνειας και με ιατρικές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μηνάς Χατζημηνά αναλαμβάνει το 1960 τη διεύθυνση του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Με τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζει το Παιδιατρικό Τμήμα και, ταυτόχρονα, καλύπτει τις ανάγκες του Επαρχιακού Νοσοκομείου της Κερύνειας. Αναλαμβάνει, ταυτόχρονα, την παρακολούθηση των παιδιών του Αναρρωτηρίου του Ερυθρού Σταυρού στο χωριό Καράκουμι, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Κερύνειας. Το 1969 ο γιατρός Χατζημηνά ιδρύει την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και εκλέγεται πρώτος πρόεδρός της.

Ανήσυχος και δημιουργικός χαρακτήρας, ο γιατρός Χατζημηνά αντιλαμβάνεται ότι η μάστιγα της Θαλασσαιμίας ή αλλιώς Μεσογειακής Αναιμίας, η οποία θέριζε τα παιδιά του νησιού, έπρεπε να αναχαιτιστεί. Το 1971 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Κυπριακού Κέντρου Θαλασσαιμίας στη Λευκωσία.

Το 1984 οργανώνει και ηγείται της εκστρατείας για σωστή ενημέρωση και διαφώτιση του πληθυσμού σχετικά με την κοινωνική πτυχή της νόσου της θαλασσαιμίας. Ταξιδεύει στην ύπαιθρο, συνομιλεί στα καφενεία των χωριών με τους αγρότες και εργάτες, επισκέπτεται τα βράδια, μετά την εργασία τους, τους απλούς ανθρώπους για να τους εξηγήσει, με τη γλώσσα που θα τον καταλάβουν, την προγεννητική πρόληψη της ασθένειας.

Η θετική θέση της Εκκλησίας, και ιδιαίτερα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’, με την καθιέρωση του προγαμιαίου πιστοποιητικού για την πρόληψη της Μεσογειακής Αναιμίας, συνέβαλε τα μέγιστα στην εκστρατεία του, ώστε «κανένα παιδί να μη γεννιέται στην Κύπρο με τη Μεσογειακή Αναιμία».

Πρωτοπόρος και πάντα ανήσυχος, ο γιατρός Χατζημηνά ασχολήθηκε, τη δεκαετία 1980, με την οργάνωση προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών κατά της ηπατίτιδος Β. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Κύπρου, καθώς και μέλος της Κυπριακής Νομισματικής Εταιρείας και της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας.

Το 2004 βραβεύτηκε με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Τον γιατρό Χατζημηνά τίμησαν, επίσης, για τη προσφορά του προς τα παιδιά της Κύπρου, η Παιδιατρική Εταιρεία και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Λευκωσίας - Κερύνειας και Λεμεσού, ενώ το 2005, σε ηλικία 85 χρονών, εξέδωσε το βιβλίο «Κύπρος και Θαλασσαιμία».

Ο Μηνάς Χατζημηνά πέθανε το 2012, σε ηλικία 92 χρονών, αφήνοντας αξιόλογο έργο.

pdfΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_-_ΤΙΜΗΤΙΚΗ_ΕΚΔΗΛΩΣΗ.pdf

Διαβάστηκε 371 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 10:32