Μήνυμα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

womansurg

 

Από τους αρχαίους χρόνους που απαγορευόταν στη γυναίκα να ασκεί ιατρική έχει επιτευχθεί ραγδαία πρόοδος συνυφασμένη με την γενικότερη πρόοδο σε ότι αφορά την ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Πολλά στερεότυπα έχουν καταρριφθεί. Η υψηλού επιπέδου γνώση, τα επιτεύγματα της γυναίκας-επιστήμονα και οι θεσμικές αλλαγές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μας έχουν οδηγήσει μπροστά.

Ο ΠΙΣ αναγνωρίζει τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην κοινωνία μας και τους πολλαπλούς ρόλους που έχουν να επιτελέσουν.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας o Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος τιμά όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα τη γυναίκα-γιατρό που με πολλές θυσίες, ιδιαίτερα σε περίοδο υγειονομικών κρίσεων, ανταποκρίνεται επάξια στις απαιτήσεις τόσο του επαγγέλματος όσο και της οικογένειας.

Στην Κύπρο σχεδόν το 40% με άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του γιατρού, είναι γυναίκες.

Σήμερα, η γυναίκα-γιατρός πρωτοστατεί στον τομέα της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης συνδυάζει με αξιοπρέπεια τις αυξημένες και σκληρές απαιτήσεις του ιατρικού επαγγέλματος με την προσωπική/οικογενειακή ζωή. Ωστόσο αυτό το πετυχαίνει με πολλές θυσίες που είναι αναγκασμένη να κάνει, σε αντίθεση με τους άνδρες συναδέλφους.

Ο ΠΙΣ τονίζει την ανάγκη όπως προωθηθούν εκείνα τα μέτρα που θα επιφέρουν πραγματική ισότητα σε όλα τα επίπεδα που δραστηριοποιείται η ιατρική κοινότητα της Κύπρου και εκείνα τα μέτρα που θα στηρίζουν έμπρακτα όλες τις γυναίκες συναδέλφους διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες.

8 Μαρτίου 2022

Διαβάστηκε 463 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 13:24
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα