Μήνυμα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

PIS 2022

Το 2021 φεύγει αλλά δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού μένει. H παράταση της, έχει επισκιάσει κάθε άλλο γεγονός της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας.

Κρατάμε όμως την ελπίδα που η επιστήμη έδωσε στην ανθρωπότητα σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση. Τα εμβόλια και τις πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές μεθόδους έναντι του SARS-Cov-2.

Η πανδημία στοίχισε δυστυχώς πολλές ζωές στον τόπο μας, έχει ταλαιπωρήσει και έχει εξαντλήσει τόσο τους συμπολίτες μας όσο και τους επαγγελματίες υγείας.

Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν μέσα στη σιωπή και τη μοναξιά. Σχέδια ματαιώθηκαν και η ανασφάλεια έχει κατακυριεύσει την καθημερινότητα μας.

Το ίδιο το σύστημα υγείας, οι ασθενείς, οι νοσηλευτές και οι γιατροί μας, δοκιμάστηκαν σκληρά και έφθασαν πολλές φορές στα όρια της αντοχής τους.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος τιμά ιδιαίτερα τον καθημερινό αγώνα που δίνουν τα μέλη του, οι γιατροί, οι οποίοι πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες και έχοντας να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις αποδεικνύουν εμπράκτως την αξία της αλληλεγγύης και της παροχής φροντίδας και αμέριστης στήριξης στον συνάνθρωπο.

Την ίδια ώρα απευθύνει κάλεσμα στην κοινωνία των πολιτών να συνεργαστεί προκειμένου όλοι μαζί να καταφέρουμε τη νέα χρονιά να απαλλαγούμε από την πανδημία. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία και να επιτύχουμε την ανοσία του πληθυσμού της Κύπρου έναντι του νέου κορωνοϊού, πρέπει όλοι μαζί, -κράτος-επιστημονική κοινότητα,κοινωνία- να προχωρήσουμε μαζί αφήνοντας πίσω επιφυλάξεις και επιδεικνύοντας ψυχραιμία, σύνεση, συλλογικότητα και αλληλεγγύη.      

Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με ένα αισιόδοξο μήνυμα που έφερε η προηγούμενη που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Ένα επίτευγμα που κατέστη δυνατό κάτω από τη σφοδρή πίεση του χρόνου και κάτω από την πίεση της υψηλής μεταδοτικότητας της νόσου και των μεταλλάξεων της. Ο εμβολιασμός συνιστά μία πολύ σημαντική ασπίδα προστασίας τόσο της προσωπικής όσο και της δημόσιας υγείας. Είναι όμως ακόμη απαραίτητο να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις.

Ανάμεσα στους στόχους που έχει θέσει ο ΠΙΣ για το 2022 είναι:

- Η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων του με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες ώστε το 2022 να ανοίξει η πόρτα εξόδου από την πανδημία και να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας του πληθυσμού μας.

- Η καθοριστική μας συμβολή στην στήριξη του Γενικού Συστήματος Υγείας, στη διασφάλιση της επιστημονικής βάσης λειτουργίας του για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών, στη σωστή διαχείριση των στρεβλώσεων που μας κρατούν πίσω και στην ορθολογιστική στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων ως η ραχοκοκαλιά του συστήματος.

- Η αποκατάσταση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους χρόνιους πάσχοντες οι οποίοι δυστυχώς έχουν πληρώσει ένα βαρύ τίμημα λόγω της πανδημίας.

- Η ενίσχυση του τομέα συνεχούς εκπαίδευσης των μελών μας με τρόπο που να συνάδει με τους ρυθμούς της ραγδαίας εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης.

- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών που παρέχει ο ΠΙΣ στα μέλη του με τέτοιο τρόπο που να τους διευκολύνει και να απλοποιεί τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος στην Κύπρο.

- Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας ώστε χωρίς να πλήττεται η ανεξαρτησία του θεσμού, να παρέχονται τα εργαλεία στα αρμόδια όργανα του ΠΙΣ ώστε να μπορεί πιο αποτελεσματικά και πιο έγκαιρα να θωρακίζει την ασφάλεια των ασθενών και να προστατεύει το επιστημονικό κύρος του συνόλου της ιατρικής κοινότητας.

Το μήνυμα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου προς την κοινωνία με την ευκαιρία του ερχομού του νέου έτους είναι να πιστέψει στην επιστήμη. Διότι η επιστήμη έχει ως κεντρικό της άξονα τον άνθρωπο ως ασθενή, ως πολίτη και ως συνάδελφο γιατρό. Το ιατρικό λειτούργημα πάνω από όλα είναι ανθρωποκεντρικό. Αυτό αποδεικνύουν χιλιάδες συνάδελφοι καθημερινά στα νοσηλευτήρια και στα ιατρεία τους.

Προς την ιατρική κοινότητα της Κύπρου, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει σεβασμό και ευγνωμοσύνη του και στέλνει το μήνυμα ότι ο ΠΙΣ βρίσκεται με υπευθυνότητα και συνέπεια στο πλευρό όλων των μελών του, ισότιμα και χωρίς καμία διάκριση μεταξύ ιατρών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και καλή, ασφαλή και υγιή νέα χρονιά σε όλες και όλους.

22 Δεκεμβρίου 2021

 

 

Διαβάστηκε 370 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα