Διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για την ασθένεια NASH

elpa

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ασθενών με Ήπαρ (ELPA) και ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου (Σ.Α.Η.Φ.Κ) ανακοινώνουν τη διοργάνωση σειράς δράσεων με αποκορύφωμα το διαδικτυακό Συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την ασθένεια NASH.

Εκτός από τις παρουσιάσεις σχετικά με την επιστημονική προσέγγιση της νόσου, από τους επιφανείς ομιλητές, αυτό το Συμπόσιο θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους ασθενείς του NASH να μοιραστούν τη δική τους μαρτυρία για το πώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Η ασθένεια NAFLD η λιπώδης ηπατική νόσος είναι η κατάσταση που συνήθως παρατηρείται σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η συσσώρευση υπερβολικού λίπους που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα. Το λιπώδες ήπαρ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, διότι οδηγεί σε σοβαρές και συχνά θανατηφόρες βλάβες στο συκώτι (ήπαρ), συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος.

Η ασθένεια NAFLD ή λιπώδης ηπατική νόσος, εμφανίζεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα και δυστυχώς σε παιδιά και εφήβους . Μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν διαβήτη η έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία κατέχει η Κύπρος πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δύο στα δέκα Κυπριόπουλα είναι παχύσαρκα και τέσσερα στα δέκα περίπου είναι υπέρβαρα! Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν την περίοδο 2015-2017, παρουσιάσθηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη μεταξύ 23-25 Μαΐου 2019.

Δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες ούτε καν φαρμακευτικές για την NAFLD ή λιπώδης ηπατική νόσος, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διατροφή ως επίσης και η καθημερινή άσκησης παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο ή στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Οι μη ισορροπημένες δίαιτες συνδέονται στενά με την εμφάνιση της νόσου.

Στο διαδικτυακό Συμπόσιο, που θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της ELPA (https://elpa.eu/ ) και της σελίδας της ELPAfacebook, θα λάβουν μέρος από την Κύπρο οι ευρωβουλευτές κ. Λουκάς Φουρλάς και κ. Γεώργιος Γεωργίου, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωσταντίνος Ιωάννου, η Δρ. Παναγίωτα Προτοπαπά και η κ. Γιαννούλα Κουλλά ,πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και φίλων Κύπρου.

 

pdfΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.pdf

 

Διαβάστηκε 604 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 09:44
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα