19 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

POSTER111

Η Γενική Οικογενειακή Ιατρική (General Practice ή Family Medicine) είναι μια ιατρική ειδικότητα με πολυετή ιστορία στις προηγμένες χώρες. Από τη Διακήρυξη της AlmaAta (1978) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μέχρι το 2008 και το πλαίσιο που πρότεινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διάφορα συστήματα υγείας, τα οποία βασίστηκαν στην ΠΦΥ, αναπτύχθηκαν σε όλα τα κράτη. Ο ρόλος της Γενικής Ιατρικής στην ΠΦΥ με την παροχή ολοκληρωμένης και συνεχούς φροντίδας στην κοινότητα, εστιασμένης στον άνθρωπο, αποτέλεσε τη βάση για την προσπάθεια παροχής αρτιότερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Η δημιουργία και η ανάπτυξη της ΠΦΥ στη χώρα μας φαίνεται να υστερεί αρκετά σε σχέση με χώρες που διαθέτουν συστήματα υγείας στα οποία ο ακρογωνιαίος λίθος είναι η ΠΦΥ. Κατέχοντας μια ειδικότητα αυτούσια, οι Γενικοί-Οικογενειακοί Ιατροί αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το σύστημα υγείας, αποτελώντας το «ΚΛΕΙΔΙ» για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας, την προαγωγή αυτής, την πρόληψη της ασθένειας, τη θεραπεία οξέων και χρόνιων νοσημάτων και ταυτόχρονα συγκρατούν την ολοένα αυξανόμενη δαπάνη υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Το φετινό μήνυμα για την ημέρα αυτή είναι «Οικοδομώντας το μέλλον με Οικογενειακούς Ιατρούς» και θέλει να τονίσει το ρόλο και την αξία των οικογενειακών ιατρών στην παροχή δια βίου φροντίδας στους ασθενείς τους, σε όλα τα στάδια της ζωής τους, από τη βρεφική κούνια μέχρι το βαθύ γήρας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος στη φροντίδα των παιδιών, καθώς και στην παρηγορητική φροντίδα και στη φροντίδα ασθενών στο τέλος της ζωής τους.   

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία αναγνώρισης του κεντρικού ρόλου της ειδικότητας της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής στην παροχή εξατομικευμένης, ολιστικής και συνεχούς φροντίδας υγείας στο σύνολο των ασθενών μας. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να γιορτάσουμε  την πρόοδο που έχει σημειώσει η Γενική/Οικογενειακή Ιατρική παγκόσμια, αλλά και του σημαντικού έργου των Οικογενειακών Ιατρών στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας.

Η σχέση Οικογενειακού Ιατρού – ατόμου/οικογένειας αποτελεί μια σχέση εμπιστοσύνης, που οικοδομείται και από τις δυο πλευρές από τη στιγμή της πρώτης επίσκεψης του ασθενούς. Άτομα και οικογένειες βασίζονται στους Οικογενειακούς τους Ιατρούς και δίνουν μεγάλη αξία στις σχέσεις αυτές.

Οι Οικογενειακοί Ιατροί λειτουργούν συχνά σαν κόμβος για τη διαχείριση της υγείας του ασθενούς και παρέχουν συνέχεια στη φροντίδα. H συνέχεια στη φροντίδα σχετίζεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση, καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών, λιγότερες νοσηλείες και σπανιότερη χρήση τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Ο Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός με υψηλή ενσυναίσθηση παρέχει την αρωγή του σε όλα τα άτομα που απευθύνονται σε εκείνον. Είναι ο δικός σας Ιατρός, ο άνθρωπος σας, ο φίλος εμπιστοσύνης σας, είναι παρών για εσάς, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ευάλωτα και κοινωνικά απομονωμένα άτομα, δημιουργώντας επιπλέον ένα δίκτυο συναισθηματικής υποστήριξης, επαγρυπνώντας για αποτελεσματικότερη διαχείριση της ασθένειας σας.

 

Δ. Σ Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Κύπρου

Διαβάστηκε 308 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα