ΠΙΣ: Το εμβολιαστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί, να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί

98296 emvolio 2

...προκειμένου να επιτύχουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα την επιθυμητή για την κοινωνία, ανοσία

Τα εμβόλια αποτελούν το βασικότερο μας «όπλο» στον, υπέρ τη υγείας, «πόλεμο» εναντίον του αόρατου εχθρού Covid-19, που εξαπλώνεται παγκοσμίως εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο.

Η απρόσκοπτη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος, με ευελιξία και εμπλουτισμό του με όλα εκείνα τα εμβόλια που αποδεικνύουν την ικανότητα τους στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα και έχουν αδειοδοτηθεί, θα μας φέρει πιο κοντά στην πόρτα εξόδου από την πανδημία.

Ως εκ τούτου η Επιστημονική Επιτροπή του Π.Ι.Σ. προτείνει:

1)         Συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και συνεχή προσπάθεια από την πολιτεία για την εξασφάλιση, όσο το δυνατό περισσοτέρων εμβολίων και μεγαλύτερων ποσοτήτων.

2)         Συνεχή παρακολούθηση των νεότερων δεδομένων της διεθνούς πρακτικής και των συστάσεων των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών για έγκαιρη και ασφαλή επικαιροποίηση της πρακτικής σε ότι αφορά ειδικές κατηγορίες ασθενών και χρόνιων πασχόντων, εκεί και όπου προκύπτει επιστημονική τεκμηρίωση.

Οι πολύτιμες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας ως παγκόσμια επιστημονική και ιατρική κοινότητα, έχουν οδηγήσει στην παρασκευή, έγκριση και διάθεση των εμβολίων τα οποία αναμφίβολα αποτελούν καθοριστικό εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση και εκρίζωση της πανδημίας Covid-19.

Η έγκριση και διάθεση αδειοδοτημένων εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού είναι μια από τις νίκες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Οι αντοχές μας κάτω από υγειονομική πίεση λόγω πανδημιών και του Covid-19 ιδιαίτερα, απαιτούν λύσεις που περιλαμβάνουν την αξιοποίηση όλων των ιατροφαρμακευτικών εργαλείων και τα εμβόλια αποτελούν μέρος αυτής της αντιμετώπισης.

Διαδικτυακή Ημερίδα ΠΙΣ για τους εμβολιασμούς.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν επίσης κινηθεί τα συμπεράσματα της Διαδικτυακής Ημερίδας που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 18.3.2021 ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος με θέμα: «Εμβολιασμοί κατά του COVID-19: Νεότερα Δεδομένα, Θεραπεία, Ασφάλεια, Αποτελεσματικότητα».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, χαιρετίζοντας την Ημερίδα και καλωσορίζοντας ομιλητές και συμμετέχοντες, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη έναντι του Covid-19 και ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί, να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί, προκειμένου να επιτύχουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα την επιθυμητή για την κοινωνία, ανοσία.

Στη διάρκεια της ημερίδας εξαίρετοι επιστήμονες ομιλητές, όπως ο Καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, η Αν.Καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Κατερίνα Αντωνίου, ο Καθηγητής Φαρμακκολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Π/μιο Κρήτης Διαμαντής Κοφτερίδης ανέλυσαν σημαντικές πτυχές των εμβολιασμών ως προς τις προτεραιότητες και τη χρονικότητα τους, των τεχνολογιών των εμβολίων και τη θεραπεία του Covid-19, βάσει των νεότερων δεδομένων που έχει στα χέρια της η διεθνής επιστημονική κοινότητα.

Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Γιώργος Μιλτιάδου και στο Προεδρείο ο Γεώργιος Κοχιαδάκης Καθηγητής Καρδιολογίας και ο Νικόλαος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και οι δύο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ολόκληρη η διαδικτυακή ημερίδα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=CfzzSeHl9Aw.

19 Μαρτίου 2021

Διαβάστηκε 231 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα