Ανακοίνωση Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου για εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

cardio4

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου συγχαίρει το Υπουργείο Υγείας για την απόφασή του να προωθήσει τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων έναντι της COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Ως καρδιολογική κοινότητα της Κύπρου θεωρούμε καθήκον μας να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή με όλες μας τις δυνάμεις.

Μας έχει ζητηθεί μέσω του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου όπως καταγράψουμε τους καρδιοπαθείς που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, εφόσον επιθυμούν να εμβολιαστούν, για να προωθηθεί ο άμεσος εμβολιασμός τους.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας έχει ορίσει ως ευάλωτες ομάδες μεταξύ των καρδιοπαθών τις εξής κατηγορίες:

1. Καρδιακή Ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας (ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας) σταδίου κατά ΝΥΗΑ ΙΙΙ ή IV.

2. Καρδιαγγειακή Νόσος

3. Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη-διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη.

Καλούμε τους ασθενείς που ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες και επιθυμούν να εμβολιαστούν, να επικοινωνήσουν με τους καρδιολόγους που τους παρακολουθούν. Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό, τα στοιχεία τους θα προωθηθούν, όπως μας έχει ζητηθεί, στον Π.Ι.Σ. ο οποίος θα ενημερώσει την Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε το κοινό ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατάλληλα για τους καρδιοπαθείς.

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

1 Μαρτίου 2021