19/05/2016 Πιλοτικό πρόγραμμα Υπουργείου Υγείας για προσωρινή αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής των ασθενών

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι διακριτές και έχουν κτυπήσει την πόρτα μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας. Λόγω της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα έχουν οξυνθεί δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση κυρίως στον δημόσιο τομέα της Υγείας με δυσάρεστα συνεπακόλουθα στην υγεία των ασθενών μας. 

Η σύγχρονη προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών και τα άτυπα δίκτυα, ωθούν στη διεύρυνση και διεκδίκηση του δικαιώματος στην υγεία, ορίζοντάς το ως ένα από τα πιο βασικά και το καθιστούν καθολική και αδιαμφισβήτητη αξία.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των δαπανών για την υγεία σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία, ωθεί τα κράτη σε «ορθολογικοποίηση» των δημοσιονομικών δαπανών τους. Νέα δεδομένα όπως η αύξηση του ορίου ζωής, οι νεοεμφανιζόμενες ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, η τεχνολογική πρόοδος, η αλματώδης εξέλιξη της ιατρικής, η αύξηση της επιχειρηματικότητας των φαρμακοβιομηχανιών, η αυξανόμενη συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και άλλοι παράγοντες, αύξησαν κατακόρυφα το κόστος της υγείας, προκαλώντας έντονες συζητήσεις και ενίοτε δυστυχώς αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις.

Ως ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου έχουμε ενδελεχώς συζητήσει πολλές φορές τα πιο πάνω προβλήματα και έχουμε διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε στη διάθεση της πολιτείας για να βοηθήσουμε στην άμβλυνση των προβλημάτων που έχουν παρουσιασθεί στον τομέα της δημόσιας Υγείας. 

Είμαστε δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση με λύπη να σημειώσουμε ότι η πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για προσωρινή αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής δεν έτυχε της οποιασδήποτε διαβούλευσης με τους συμβαλλόμενους φορείς, μεταξύ αυτών φυσικά και τον ΠΙΣ.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που είχαμε από μέλη μας, τόσο η όλη διαδικασία όσο και η διασφάλιση της παροχής ποιοτικών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, ενδέχεται να παρουσιάζουν θεσμικά κενά, να ελλοχεύουν ασύμμετρους κινδύνους για την υγεία των ασθενών μας και να δημιουργούν νέα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του τομέα της Υγείας. 

Ως εκ τούτου έχουμε ήδη προβεί σε διαβήματα προς το Υπουργείο Υγείας για διευκρίνιση του όλου θέματος και έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να αναστείλει προσωρινά την καταληκτική ημερομηνία κατάρτισης καταλόγων για τους φορείς ή και τους ιατρούς που θα συνεργαστούν με το Υπουργείο στο πλαίσιο του πιλοτικού αυτού προγράμματος.

Να τονισθεί ότι ως ΠΙΣ παραμένουμε βαθιά προσηλωμένοι στις προσπάθειες της πολιτείας να αντιμετωπίσει τα ολοένα διογκούμενα και αυξανόμενα προβλήματα στη δημόσια Υγεία και με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα είμαστε στη διάθεσή του κράτους να βοηθήσουμε στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του τομέα της Υγείας προς όφελος των ασθενών μας και των επαγγελματιών υγείας.    

Ως ΠΙΣ, και αφού πρώτα συζητήσουμε με το Υπουργείο Υγείας, είμαστε έτοιμοι να καλέσουμε τα μέλη μας, μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και της ασθενοκεντρικής αντίληψης της Υγείας, αλλά και κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας Υγείας, να βοηθήσουν την πολιτεία για προσωρινή αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής των ασθενών.

Προϋπόθεση, για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις και πολιτικές εξαγγέλλονται, είναι να προηγείται διάλογος και διαβούλευση με όλους τους συμβαλλόμενους φορείς, έτσι ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις και να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους συμπολίτες μας.  

Είμαστε σίγουροι ότι όλος ο ιατρικός κόσμος, αλλά και όλοι οι φορείς που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες που εκφράζουμε και ότι στην προσπάθεια μας να σηκώσουμε λίγο από το μεγάλο βάρος που έχουν επωμιστεί αρκετοί συνάνθρωποι μας, θα βρούμε την ίδια ανταπόκριση και προθυμία από όλους.

Τέλος ως ΠΙΣ, καλούμε για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Υγείας άμεσα να κοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις στα κρατικά νοσηλευτήρια για να οδεύσουμε επιτέλους με ασφάλεια στη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας και έτσι να τεθούν οι ορθές και βιώσιμες βάσεις για το πολυπόθητο ασθενοκεντρικό Εθνικό Σχέδιο Υγείας.

Διαβάστηκε 516 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:54
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα