09/01/2015 Ενημέρωση Μελών του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

Επικοινωνούμε μαζί σας γιατί παρ’ όλες τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για ενότητα του ιατρικού κόσμου, συγκεκριμένη ομάδα ιατρών, μεθοδευμένα προσπαθεί με παραπλανητικές τοποθετήσεις να διαβάλει τον ΠΙΣ, ο οποίος σύμφωνα με τη  νομοθεσία της πολιτείας είναι το αρμόδιο όργανο που θεσμικά ασχολείται με τα θέματα τα οποία άπτονται του ιατρικού επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα σε πρόσφατη Ανακοίνωση Τύπου ομάδας ιατρών, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:    

(α) «... σε αντίθεση με τις θέσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ και του ΟΑΥ, τονίζαμε ότι το βασικό πλεονέκτημα του συστήματος που έχουμε σήμερα και που πρέπει να διαφυλάξουμε  είναι η άμεση πρόσβαση των ασθενών στον ειδικό ιατρό......... . Η πρότασή  μας ήταν να παρέχεται και το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στον ειδικό ιατρό, χωρίς παραπομπή από γενικό ιατρό με την καταβολή ποσοστού συμπληρωμής (co-payment) από την μεριά του ασθενούς γεγονός που θα συγκρατεί το κόστος από τη μια και από την άλλη  δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του συστήματος. Είναι μια άποψη που ο υπουργός της Υγείας στις συναντήσεις που είχαμε μαζί του την αντιμετωπίζει θετικά......».

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο ΠΙΣ με αρκετές προσπάθειες, έχει κερδίσει την άμεση πρόσβαση σε ειδικό με την καταβολή ποσοστού συμπληρωμής από το 2007. Η πρόνοια αυτή έχει υιοθετηθεί και ενταχθεί στην τροποποιητική νομοθεσία του ΓεΣΥ το 2008, Άρθρο 28 (2) ii. Υπάρχουν έγγραφα και επιστολές τα οποία το αποδεικνύουν αλλά και αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΠΙΣ του 2007 και 2008. 

(β) «... Εδώ πραγματικά διερωτάται κάποιος τόσα χρόνια που περάσανε από την ψήφιση του νόμου για το ΓΕΣΥ το 2001, τι έχουν κάνει ο ΟΑΥ και ΠΙΣ για τη βελτίωση αυτού του νόμου». 

Ως ΠΙΣ από το 1999 είχαμε πολλές και συνεχίζουμε να έχουμε συναντήσεις και επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι  ώστε να  επιτύχουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών μας, την  κατοχύρωση των τα καλώς νοουμένων συμφερόντων των ιατρών και την εξασφάλιση της  βιωσιμότητας και της λειτουργικότητας του ΓεΣΥ, συμβάλλοντας έτσι στη συνεχή  αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας έχουμε επιτύχει:

1) Την υπό προϋποθέσεις απευθείας πρόσβαση και παρακολούθηση των ασθενών για περιστατικά που είναι έκδηλα, πρόδηλα και ο ασθενής γνωρίζει ποιόν ειδικό πρέπει να επισκεφθεί, όπως γίνεται σήμερα, με την καταβολή μικρής συμπληρωμής.

2) Την απευθείας πρόσβαση των ασθενών με διαγνωσθείσες χρόνιες παθήσεις στον αντίστοιχο ειδικό, χωρίς συμπληρωμή.

3) Οι ασθενείς να έχουν το δικαίωμα της απ’ ευθείας πρόσβασης και για περιστατικά που αφορούν την ειδικότητα της Γυναικολογίας.

4) Η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων να αναγνωριστεί από όλους ότι  είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ, αφού μόνο  έτσι εξασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας.

5) Την αποδοχή των θέσεων του ΠΙΣ αναφορικά με τις αμοιβές των ιατρικών πράξεων και την απόσπαση διαβεβαίωσης από τον Υπουργό Υγείας  ότι οι αμοιβές στο πλαίσιο του ΓεΣΥ θα είναι πλησιάζουν   αυτές  των ασφαλιστικών  εταιρειών.

6) Το διαχωρισμό της ιατρικής αμοιβής από τις υπόλοιπες χρεώσεις.

7) Την ένταξη στη νομοθεσία πρόνοιας με την οποία καταργείται εντελώς το κατώτατο όριο δικαιούχων που θα πρέπει να εγγραφούν στον κατάλογο του οικογενειακού ιατρού για συμμετοχή στο σχέδιο. Στόχος μας είναι οι νέοι ιατροί που έρχονται στην Κύπρο αλλά και οι μεγάλης ηλικίας ιατροί να μπορούν να συμμετέχουν πιο εύκολα στο ΓεΣΥ. 

8) Την εισαγωγή στο ΓεΣΥ του θεσμού της συμπλήρωσης (co-payment).

9) Την ένταξη, σε πρώτο στάδιο, με ένα χρονικό όριο, όλων τα ιατρείων με τον υφιστάμενο εξοπλισμό τους .

10) Τον μη αποκλεισμό από το ΓεΣΥ οποιουδήποτε ιατρού και οποιουδήποτε ιδιωτικού νοσηλευτηρίου που έχει εξασφαλισμένη άδεια λειτουργίας.

11) Την ένταξη στο τροποποιητικό νομοσχέδιο διάταξης με την οποία θα πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος πέντε χρόνων για την πλήρη εφαρμογή των προτύπων λειτουργίας ενός πολυιατρείου και ενός ιατρείου της πρωτοβάθμιας. 

12) Το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα ως προσωπικοί ιατροί θα έχουν οι ιατροί με ειδικότητα στην Γενική Ιατρική, με ειδικότητα στην Παθολογία, στην Παιδιατρική και οι ιατροί που δεν έχουν ειδικότητα και ασκούσαν το επάγγελμα του Γενικού Ιατρού, οι οποίοι εμπίπτουν στην εναρμονιστική νομοθεσία του 2009 και εργάζονταν με αυτό το καθεστώς μέχρι την 01/05/2004. Οι υπόλοιποι ιατροί που δεν έχουν ειδικότητα και εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο μετά το 2004 θα πρέπει να περάσουν από ειδική εκπαίδευση, της οποίας το επίπεδο και το χρονικό διάστημα θα καθοριστεί από τον ΠΙΣ σε συνεργασία με τον ΟΑΥ. Επιπλέον, οποιοσδήποτε άλλος ιατρός, θα μπορεί να ενταχθεί στο ΓεΣΥ ως προσωπικός ιατρός, δεδομένου ότι θα περάσει από μια συγκεκριμένη εκπαίδευση που θα προκαθοριστεί. Θα πρέπει να τεθεί  σαφές χρονοδιάγραμμα, μετά από τη λήξη του οποίου θα γίνονται αποδεκτοί ως προσωπικοί ιατροί, μόνο όσοι έχουν ειδικότητα στη Γενική Ιατρική, Παθολογία και Παιδιατρική.

13) Σε συνεργασία με τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες, έχουμε επιτύχει την απάλειψη του άρθρου 29(3) και τη διασφάλιση του δικαιώματος από τους Παθολόγους και τους Παιδιάτρους να αναλαμβάνουν τη νοσηλεία ασθενών του καταλόγου τους.

14) Οι Γενικοί Ιατροί να έχουν το δικαίωμα να νοσηλεύουν περιστατικά day-care/ βραχεία ολιγόωρη νοσηλεία.

15) Ο τερματισμός του Συμβολαίου του οποιουδήποτε ιατρού ή άλλες κυρώσεις, που προβλέπονται φυσικά από τη νομοθεσία, θα πρέπει να επιβάλλονται μετά από συνεννόηση  και σε συνεργασία με τον ΠΙΣ.

16) Την ένταξη της ανακουφιστικής φροντίδας στις υπηρεσίες που θα καλύπτονται από τον ΟΑΥ.

17) Την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων - οικονομικών και μη - για τη δημιουργία πολυιατρείων (π.χ. πρόσθετος αριθμός ασθενών κλπ.).

18) Την ένταξη πρόνοιας όπως η εξωνοσοκομειακή ψυχιατρική φροντίδα καλύπτεται μέχρι περίοδο 3 μηνών.

19) Τον καταρτισμό όλων των ιατρικών πρωτοκόλλων σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και κατ’ επέκταση με τις Επιστημονικές μας Εταιρείες.  

20) Το ωράριο της πρωτοβάθμιας να καθορίζεται με κανονισμούς και να διασφαλίζονται και κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα των ιατρών, όπως  όλων των άλλων εργαζομένων.

Φυσικά συνάδελφοι, το τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα δεν είναι το τέλος.      

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε.

Δεν στηριζόμαστε σε εύηχα συνθήματα και δεν ικανοποιούμαστε με  εύκολες  λύσεις και ευχάριστους συμβιβασμούς, αλλά μελετούμε, επεξεργαζόμαστε όλες τις παραμέτρους του ΓεΣΥ και σε συνεργασία με τις Επιστημονικές μας Εταιρείες, και εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες στα θέματα Υγείας αναπτύσσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένη διεκδικητική πολιτική.

Συγκεκριμένα σήμερα, πέρα από τα πιο πάνω τα οποία πετύχαμε με πολύ κόπο και χρόνο:    

1) Ζητούμε να κατοχυρωθεί ότι οι αποζημιώσεις των ιατρικών πράξεων να είναι ίδιες ή παραπλήσιες με αυτές που δίνονται σήμερα από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν μας φτάνουν οι προφορικές δεσμεύσεις, χρειαζόμαστε μηχανισμούς στα πλαίσια του ΓεΣΥ που θα το κατοχυρώνουν.

2) Εάν τα Κρατικά Νοσηλευτήρια χρειάζονται επιχορήγηση για μια χρονική περίοδο, να τους δοθεί, αλλά η περίοδος αυτή να μην ξεπερνά τα τρία χρόνια.

3) Επιπλέον διεκδικούμε όπως κατά τη συγκεκριμένη περίοδο θα πρέπει να επιχορηγούνται παράλληλα και ανάλογα και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ήδη ο Υπουργός Υγείας έχει κάνει κάποιες σκέψεις αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ωφεληθούν και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. 

4) Ζητούμε να επαναδιαπραγματευθούμε την κατά κεφαλή αποζημίωση (capitation fee) της πρωτοβάθμιας φροντίδας για να επιτύχουμε αύξησή  της.

5) Επιπλέον ζητούμε την επαναξιολόγηση του συνολικού προϋπολογισμού του ΓεΣΥ, και εάν υπάρχουν στρεβλώσεις να μεταφερθούν κονδύλια προς τους ιατρούς.

6) Ζητούμε την ύπαρξη ασφαλιστικών δικλίδων για την αποτροπή αλόγιστων επισκέψεων στην Π.Φ.Υ. Πρόταση του ΠΙΣ είναι η εισαγωγή του θεσμού συμπληρωμής (co-payment) από τους ασθενείς. Με το μέτρο αυτό θέλουμε να περιορίσουμε την άσκοπη και συχνή επισκεψιμότητα, και να διασφαλίσουμε το ψηλό επίπεδο παροχής των υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς μας. Νοείται ότι ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να ισχύσει διαφορετική ρύθμιση.  

7) Ζητούμε τη διαπραγμάτευση σε ότι αφορά το ύψος της συμπληρωμής (co-payment) από μέρους του ασθενή στην απ’ ευθείας πρόσβαση στον ειδικό ιατρό. Η θέση του Π.Ι.Σ. για το ύψος της συμπληρωμής (co-payment) στην απ’ ευθείας πρόσβαση στον ειδικό είναι η πιο κάτω:

α. Έτος 1ο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ: 70% (ΟΑΥ) - 30% (ασθενείς)

β. Έτος 2ο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ: 60% (ΟΑΥ) - 40% (ασθενείς)

γ. Έτος 3ο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ: 50% (ΟΑΥ) - 50% (ασθενείς)

δ. Έτος 4ο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ: 40% (ΟΑΥ) - 60% (ασθενείς)

ε. Έτος 5ο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ: 30% (ΟΑΥ) - 70% (ασθενείς)

8) Διατηρούμε τη θέση όπως η συμπληρωμή (co-payment) αποσυρθεί για τα έκδηλα περιστατικά.

9) Βρισκόμαστε σε διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος ένταξής στο ΓεΣΥ και των εξειδικεύσεων.

10) Θεωρούμε ότι το λογισμικό θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Θα πρέπει να υπάρχουν οι δυνατότητες να ενσωματωθούν και άλλα ηλεκτρονικά εργαλεία που θα βοηθούν τις διάφορες ειδικότητες - όπως λογισμικά εργαλεία παιδιατρικής (πίνακας σωματομετρικών, εμβολίων, κ.ά.). Το μέρος που αφορά την πρωτοβάθμια θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την εισαγωγή της ΠΦΥ.

11) Διεκδικούμε όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν οι ιατροί επιχορηγούνται, δεδομένου ότι  θα καθιερωθεί υποχρεωτικά η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

12) Οι ώρες εργασίας να μην ξεπερνούν τις 38 εβδομαδιαίως σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

13 Ζητούμε όπως καταρτισθούν συγκεκριμένες πρόνοιες για θέματα άδειας ξεκούρασης, ασθενείας, εκπαίδευσης και μητρότητας για τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας που θα συμβάλλονται με τον ΟΑΥ.

14) Θα πρέπει να αυξηθεί στις δέκα ο αριθμός των κατ΄ οίκον επισκέψεων που δικαιούται ένας ασθενής στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

15) Διαπραγματευόμαστε τη λειτουργία υφιστάμενων και μόνο κρατικών κέντρων πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την προϋπόθεση ότι οι ιατροί που θα τα στελεχώνουν θα λειτουργούν όπως όλοι οι προσωπικοί ιατροί και οι ασθενείς τους θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ειδικού ιατρού ή νοσηλευτηρίου. Oι παραπομπές τους θα απευθύνονται σε ειδικότητα και όχι σε συγκεκριμένο ιατρικό (κρατικό) νοσηλευτήριο.

16) Θα πρέπει να εισαχθούν μηχανισμοί ελέγχου και Medical audit.

Πέρα από τα πιο πάνω  η πρόσφατη διοργάνωση του προγράμματος εκπαίδευσης των προσωπικών ιατρών από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και την επιθυμία  του ιατρικού κόσμου για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Προσδοκούμε και αναμένουμε, την ίδια εποικοδομητική στάση για τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από τον ΟΑΥ. Ως ΠΙΣ διατηρούμε την ισχυρή άποψη ότι οι ιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους όρους εργοδότησής τους και τις απολαβές τους, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν εάν τελικά θα ενταχθούν ή όχι στο νέο σύστημα υγείας. Ευελπιστούμε όπως οι συνομιλίες μας σύντομα θα ολοκληρωθούν και θα δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες στους συναδέλφους μας.

Με βάση τα πιο πάνω και πολλά άλλα που έχουμε επιτύχει ή που ακόμη προσπαθούμε να επιτύχουμε, σε συνθήκες πολύ δύσκολες για τη πατρίδα μας που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά δυστυχώς και εξίσου σοβαρά προβλήματα ηθικής, ηθών και αξιών, δεν δεχόμαστε από κανένα μηδενιστική, ατεκμηρίωτη, και πολύ περισσότερο κακόπιστη και κακόβουλη κριτική.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ως ιατροί θα διεκδικήσουμε τα δίκαια μας ενωμένοι και μακριά από πρακτικές διχόνοιας, ώστε να μην επιβληθούν δεδομένα και αποφάσεις για εμάς - ερήμην μας, που θα ζημιώνουν το ιατρικό επάγγελμα στο σύνολο. 

Καλούμε το σύνολο των ιατρών να συνταχθούν μαζί με την ηγεσία του ΠΙΣ στον πιο δύσκολο αγώνα που δίνουμε προσφέροντας ένα υγιές, βιώσιμο και λειτουργικό Γενικό Σχέδιο Υγείας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των ιατρών και όλων των λειτουργών  της υγείας.

Διαβάστηκε 528 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:19
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα