22/05/2013 66η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Της Κυπριακής αποστολής στην 66η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 20 και 21 Μαΐου ήταν επικεφαλής ο Υπουργός Υγείας Δρ Πέτρος Πετρίδης. Στην ίδια αποστολή εκπροσωπήθηκε και ο  Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δρ. Ανδρέας Δημητρίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα όπως η πρόληψη και ο έλεγχος των μη μεταδοτικών νοσημάτων, η υγεία των παιδιών, η προαγωγή της ψυχικής υγείας, αλλά και η προωθούμενη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο κ. Υπουργός παρέστη στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και είχε αριθμό συναντήσεων με ομολόγους του καθώς και με τη Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-Περιφέρειας Ευρώπης κα Zsuzsanna Jakab.

Ο Υπουργός Υγείας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες προκλήσεις των υπηρεσιών υγείας και τους τρόπους σχετικής συνεργασίας αλλά και συνεργασίας στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας της Λιθουανίας, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της χώρας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 ενώ ο κ. Υπουργός συναντήθηκε και με τους Υπουργούς Υγείας του Τουρκμενιστάν και του Ομάν, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στον τομέα της υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας του Τουρκμενιστάν ήταν θέματα διμερούς συνεργασίας. Ο δρ Πετρίδης προσεκλήθη, μάλιστα, να συμμετάσχει σε Υπουργική Διάσκεψη που διοργανώνεται στο Τουρκμενιστάν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Δεκέμβριο 2013, με θέμα τα μη λοιμώδη νοσήματα.

Ο Υπουργός Υγείας του Ομάν αναφέρθηκε στις ανάγκες της χώρας του σε επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα ιατρούς, και εκδήλωσε ενδιαφέρον για εργοδότηση Κυπρίων. Ζήτησε, μάλιστα, όπως εξεταστεί η προοπτική εκπαίδευσης ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας της χώρας του σε κυπριακά πανεπιστήμια και κέντρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση με τη Διευθύντρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας-Περιφέρειας Ευρώπης κα Jakab συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας καθώς και η προοπτική ανάπτυξης σχετικής στρατηγικής.

Τέλος, ο δρ Πετρίδης είχε συνάντηση με τον παγκόσμιας φήμης καθηγητή Αυξέντιο Καλαγκό, Διευθυντή της Καρδιοαγγειακής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γενεύης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αξιολόγηση της μέχρι στιγμής εφαρμογής του υπάρχοντος Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης και του Υπουργείου Υγείας για ασθενείς που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας, στα πλαίσια της υλοποίησής του.

Διαβάστηκε 348 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:38
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα