18/12/2012 Έκτακτη Γενική Συνέλευση Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Η συνέλευση διεξήχθη την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου του 2012, στη Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, η ηγεσία του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος ανάλυσε τα αποτελέσματα της πρώτης παγκύπριας έρευνας που έγινε μεταξύ του ιατρικού κόσμου και αφορούσε το ΓεΣΥ. Επιπλέον ιατροί από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τα οράματα και τις ανησυχίες τους όσον αφορά το ΓεΣΥ αλλά και την αγωνία τους για τις δύσκολες στιγμές που περνά η οικονομία της Κύπρου και κατ΄ επέκταση ο τομέας της Υγείας.

Ο κύριος στόχος της Γενικής Συνέλευσης ήταν ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής για την προώθηση του ΓεΣΥ καθώς και ο εκ νέου καθορισμός πλαισίου που θα πρέπει να υιοθετηθεί ώστε να εφαρμοστεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο ΓεΣΥ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης υιοθετήθηκε με πλειοψηφία από την ολομέλεια του Σώματος, συγκεκριμένο ψήφισμα, το οποίο καθορίζει τις συνισταμένες που θα πρέπει να διέπουν το ΓεΣΥ καθώς και την πολιτική που θα ακολουθήσει του Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Ακολουθεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου
Λευκωσία 16 Δεκεμβρίου 2012
Ψήφισμα

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, που συνήλθε στη Λευκωσία στις 16 Δεκεμβρίου 2012, αφού μελέτησε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που αποστάληκε από τον ΠΙΣ, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ΓεΣΥ και δεδομένης της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, αποφάσισε τα πιο κάτω:

  1. Η εφαρμογή ΓεΣΥ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση των ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας, τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
     
  2. Επιβεβαιώνει την προσήλωση του ιατρικού κόσμου για την εφαρμογή στην Κύπρο ενός καλά μελετημένου καθολικού και ισορροπημένου Σχεδίου Υγείας το οποίο:

    (α) θα συμβάλει στην ποιοτική αύξηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς
    (β) θα λαμβάνει υπ’ όψη την Κυπριακή πραγματικότητα και
    (γ) δεν θα θυματοποιεί τους λειτουργούς του ιατρικού επαγγέλματος.
     
  3. Δικαίωμα να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα ως προσωπικοί ιατροί θα έχουν οι ιατροί με ειδικότητα στην Γενική Ιατρική, με ειδικότητα στην Παθολογία και οι ιατροί που δεν έχουν ειδικότητα και ασκούσαν το επάγγελμα του Γενικού Ιατρού, οι οποίοι εμπίπτουν στην εναρμονιστική νομοθεσία του 2009 και εργάζονταν με αυτό το καθεστώς μέχρι την 01/05/2004. Οι υπόλοιποι ιατροί που δεν έχουν ειδικότητα και εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο μετά το 2004 θα πρέπει να περάσουν από ειδική εκπαίδευση, τη οποίας το επίπεδο και το χρονικό διάστημα θα καθοριστεί από τον ΠΙΣ σε συνεργασία με τον ΟΑΥ. Επιπλέον, οποιοσδήποτε άλλος ιατρός, θα μπορεί να ενταχθεί στο ΓεΣΥ ως προσωπικός ιατρός δεδομένου ότι θα περάσει από μια συγκεκριμένη εκπαίδευση που θα προκαθοριστεί. Θα πρέπει να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα , μετά από τη λήξη του οποίου θα γίνονται αποδεκτοί ως προσωπικοί ιατροί, μόνο όσοι έχουν ειδικότητα στη Γενική Ιατρική. Προσωπικοί ιατροί θα είναι επίσης και οι Παιδίατροι για τα παιδία.
     
  4. Ο ΠΙΣ αποδέχεται τη λειτουργία υφιστάμενων και μόνο κρατικών κέντρων πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την προϋπόθεση ότι οι ιατροί που θα τα στελεχώνουν θα λειτουργούν όπως όλοι οι προσωπικοί ιατροί και οι ασθενείς τους θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ειδικού ιατρού ή νοσηλευτηρίου. Oι παραπομπές τους θα απευθύνονται σε ειδικότητα και όχι σε συγκεκριμένο ιατρικό νοσηλευτήριο (κρατικό).
     
  5. Ο ΠΙΣ επαναβεβαιώνει την θέση του ότι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ και του υγιούς ανταγωνισμού στα πλαίσια του εθνικού συστήματος υγείας. Όμως, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τελευταίες εξελίξεις και τις δυσκολίες που εγείρονται για την άμεση αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και δεδομένων των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της Τρόικα, ο ΠΙΣ αποδέχεται την εισήγηση για σταδιακή διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, υπό τον όρο ότι θα ισχύσουν σαφή χρονοδιαγράμματα με νομοθετική ρύθμιση, για τα οποία θα ζητηθούν δεσμεύσεις και δεν θα ξεπερνούν τα πέντε χρόνια. Να επιχορηγούνται παραλλήλως ανάλογα και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
     
  6. Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα της Υγείας, εάν τεθεί θέμα για σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο ΠΙΣ δεσμεύεται να εξετάσει το θέμα και να το παραπέμψει σε Γενική Συνέλευση για απόφαση.
     
  7. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αποδέχεται την πρόταση για το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης σε ιατρούς της δευτεροβάθμιας φροντίδας από τους δικαιούχους, με την καταβολή συμπληρωματικού ποσού (Co-payment) που να μην είναι αποτρεπτικό. Η θέση του ΠΙΣ για το ύψος του co-payment στην απ’ ευθείας πρόσβαση στον ειδικό, είναι η πιο κάτω:

    - Έτος 1ο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ: 70% (ΟΑΥ) - 30% (Ασθενείς)
    - Έτος 2ο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ: 60% (ΟΑΥ) - 40% (Ασθενείς)
    - Έτος 3ο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ: 50% (ΟΑΥ)- 50% (Ασθενείς)
    - Έτος 4ο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ: 40% (ΟΑΥ) - 60% (Ασθενείς)
    - Έτος 5ο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ: 30% (ΟΑΥ) - 70% (Ασθενείς)
     
  8. Το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δεσμεύεται να εισηγηθεί προς όλα τα αρμόδια όργανα την διατήρηση του δικαιώματος από τους Παθολόγους και Παιδιάτρους να ασκούν ταυτόχρονα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
     
  9. α) Να γίνει ορθή και άμεση κοστολόγηση όλων των ιατρικών πράξεων από ανεξάρτητους φορείς
    β) Να καταργηθεί η πρόσληψη νέων υπαλλήλων στα κρατικά νοσηλευτήρια με το ισχύον καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και να υιοθετηθεί ο θεσμός των συμβολαίων ορισμένης διάρκειας.
     
  10. Το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δεσμεύεται να συγκαλέσει νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση εάν και εφ’ όσον παρουσιαστούν νέα δεδομένα και νέες εξελίξεις που θα βρίσκονται έξω από τις αποφάσεις της παρούσης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης .
Διαβάστηκε 319 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:30
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανακοινώσεις Τύπου - 2012