16/10/2012 Διάσκεψη Τύπου: Διοργάνωση Πανευρωπαϊκών Συνόδων των κορυφαίων ιατρικών Ευρωπαϊκών οργανισμών UEMS και CPME

Αγαπητοί φίλοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ στην Κύπρο,

Σας ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία σας.

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, στα γραφεία του ΠΙΣ, για να σας ενημερώσουμε για τη φιλοξενία δύο συνόδων εκ των κορυφαίων ιατρικών οργανισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της UEMS και της CPME. Οι εν λόγω σύνοδοι, έχουν διεκδικηθεί εδώ και καιρό από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ύστερα από ένα έντονο ανταγωνισμό με άλλες χώρες αποφασίστηκε και για πρώτη φορά θα διεξαχθούν στη χώρα μας.

Με τη φιλοξενία των δύο συνόδων προσδοκούμε ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος από την μια να τοποθετήσουμε την Κύπρο στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ιατρικών γεγονότων και από την άλλη να βοηθήσουμε σε μια δύσκολη για την οικονομία μας περίοδο στην ανάπτυξη του ιατρικού συνεδριακού τουρισμού που θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στις επιχειρήσεις που παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες (ξενοδοχειακές μονάδες, εταιρείες μεταφοράς, εστιατόρια κ.τ.λ).       

Εντούτοις, για να μπορέσετε να αντιληφθείτε το επίτευγμα του ΠΙΣ θα πρέπει να αναφέρουμε λίγα λόγια για τους οργανισμούς τους οποίους τα συνέδρια τους θα διεξαχθούν στην Κύπρο.

H UEMS (European Union of Medical Specialist), ασχολείται συγκεκριμένα με τις ιατρικές ειδικότητες στην περιοχή της Ευρώπης και οποιοδήποτε θέμα αφορά το ιατρικό επάγγελμα. O εν λόγω φορέας αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων συμβουλευτικών οργανισμών της Ε.Ε. στον τομέα της Υγείας. Οι Γενικές Συνελεύσεις της UEMS, λαμβάνουν τόπο δύο φορές τον χρόνο και για πρώτη φορά από την ίδρυση της, το 1962 θα διεξαχθεί στην Κύπρο. Η σύνοδος της UEMS θα είναι τετραήμερη και θα αρχίσει στις 17 Οκτωβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Golden Bay στην Λάρνακα με την συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής και θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου 2012 με περιδιάβαση στην πόλη της Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου θα συζητηθούν ιατρικά θέματα τα οποία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε όπως το e-health, η μεταπτυχιακή εκπαίδευση, η ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών και η εκπαίδευση των ιατρικών ειδικοτήτων. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Παιδείας, κ. Γιώργο Δημοσθένους ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό στα μέλη της UEMS την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 και στο Δήμαρχο Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη που έχει διευθετήσει οργανωμένη ξενάγηση στην παλιά πόλη της Λευκωσίας η οποία θα ολοκληρωθεί με δεξίωση στο Λεβέντειο Μουσείο. Θερμές ευχαριστίες επίσης αξίζουν στις Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και Λευκωσίας για την πολύτιμη υποστήριξή τους.

Η Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών (Standing Committee of European Doctors), ή όπως είναι πιο γνωστή με το ακρωνύμιο στα γαλλικά CPME, είναι μια εκ των δύο σημαντικότερων πανευρωπαϊκών ιατρικών οργανισμών που διαδραματίζουν και συμβουλευτικό ρόλο στα όργανα της Ε.Ε.. Ιδρύθηκε το 1959 και τα μέλη του οργανισμού σήμερα αριθμούν τα δύο εκατομμύρια ιατρούς. Στη CPME συμμετέχουν επίσημα όλοι οι εθνικοί ιατρικοί σύλλογοι της ΕΕ, οι εθνικοί σύλλογοι των υποψήφιων για ένταξη κρατών μελών της Ε.Ε που έχουν το καθεστώς των παρατηρητών και το Ισραήλ. Η σύνοδος της CPME θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Amathus στην Λεμεσό. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για την οικονομική στήριξη που μας παρείχε καθώς και τον Δήμαρχο Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου ο οποίος έχει διοργανώσει οργανωμένη ξενάγηση στην παλιά πόλη της Λεμεσού η οποία θα ολοκληρωθεί με δεξίωση στο δημαρχείο της πόλης. Να ευχαριστήσουμε επίσης την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού για την υποστήριξή της.

Όπως αντιλαμβάνεστε η φιλοξενία των συνόδων αυτών των οργανισμών είναι από μόνη της εξαιρετικά σημαντικό γεγονός αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα φιλοξενηθούν τέτοιου είδους ιατρικοί σύνοδοι στην Κύπρο.

Τέλος, ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι πλέον διακριτές και έχουν κτυπήσει την πόρτα της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Είναι γι΄ αυτό τον λόγο που πιστεύουμε ότι οι διάφοροι φορείς θα πρέπει να συνεργάζονται ώστε να μπορούν να ανοίγουν νέες επενδυτικές προοπτικές για τη χώρα με στόχο την μείωση της ανεργίας και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών της χώρας μας προς τους πολίτες της.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

Διαβάστηκε 285 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:28
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα