ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΦΟΥ "ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ"

iatrikos syll paphou

Λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού η COV-2 τόσο σε διεθνές, εγχώριο αλλά κυρίως σε τοπικό επίπεδο ο Ιατρικός Σύλλογος Πάφου Ασκληπιός σε έκτακτη συνεδρία του εξέτασε τα μέχρι στιγμής δεδομένα και κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις:

1. Η εξάπλωση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η πόλη και επαρχία Πάφου μετρά από την έναρξη της καταγραφής κρουσμάτων στη χώρα τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψιν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, η διαφορά στην επίπτωση της νόσου στην Πάφο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελεγχόμενες από τη δημοκρατία περιοχές είναι στατιστικά σε λίαν σημαντικό επίπεδο (Chi-square test: 75 - p-value: <0.001 ) . Η επίπτωση της νόσου στην Πάφο είναι τετραπλάσια έως πενταπλάσια από την υπόλοιπη χώρα.

2. Πέντε μέλη μας ήδη προσβλήθηκαν από τον ιό. Πολλοί άλλοι βρίσκονται σε υποχρεωτικό περιορισμό.

3. Πολλά κρούσματα ανιχνεύτηκαν στο νοσηλευτικό, λοιπό παραϊατρικό προσωπικό αλλά και ασθενείς του ΓΝ Πάφου και από εκεί παρατηρήθηκε διασπορά σε άλλα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία.

4. Παρατηρούνται ήδη τριτογενείς και τεταρτογενείς διασπορές.

5. Υπάρχει έλλειψη ειδικού ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Είναι εις γνώση μας από δεδομένα από την Κϊνα ότι ακόμα και με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού οι λειτουργοί υγείας έχουν τριπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν από τον ιό η COV-2 σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και πολύ περισσότερες όταν ο εξοπλισμός απουσιάζει.

6. Παρά τις φιλότιμες και άοκνες προσπάθειας των λειτουργών του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας και της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, ο εργαστηριακός έλεγχος και η ιχνηλάτηση ύποπτων κρουσμάτων καθυστερεί.

7. Οι δυνατότητες υποστήριξης των βαρέως πασχόντων σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πολύ περιορισμένες.


   Λαμβάνοντας υπόψιν τις προηγούμενες διαπιστώσεις θεωρούμε καθήκον μας να απευθύνουμε τις πιο κάτω εκκλήσεις:

  • Ζητούμε από τους συμπολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τις υποδείξεις των ειδικών για την αποφυγή όσο το δυνατό νέων κρουσμάτων με απώτερο σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Καλούμε τα νοσηλευτήρια της πόλης, δημόσια και ιδιωτικά, σε συνεργασία με την πολιτεία, να εντατικοποιήσουν τις ενέργειες τους για την προμήθεια της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και να λάβουν όποια άλλα μέτρα κρίνονται απαραίτητα για την προστασία της υγείας των λειτουργών υγείας. Οι ενέργειες αυτές θα έχουν τόσο άμεσες επιπτώσεις στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες αφού θα μείωσουν την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου στον πληθυσμό όσο και έμμεσες αφού δεν θα στερήσουν από τον πληθυσμό την απαραίτητη και αναγκαία προσφορά υπηρεσιών υγείας.
  • Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να εντείνει τις ενέργειες του για την ενίσχυση του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας και της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης καθώς και την ενίσχυση τόσο σε άψυχο όσο και έμψυχο υλικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
  • Καλούμε την κυβέρνηση να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να επιβάλει περισσότερα περιοριστικά μέτρα (lockdown). Έχουμε την πεποίθηση ότι οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την αποφυγή περαιτέρω μέτρων όσο περνούν οι ώρες γίνονται μεγαλύτερες και περισσότερο δυσβάστακτες.


Ο ιατρικός κόσμος της Πάφου δηλώνει την ετοιμότητα του να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην όποια ιατρική ανάγκη παρουσιαστεί στους συμπολίτες μας. Τη δική μας ευθύνη είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε. Ας αναλάβει όμως και ο καθένας τη δική του τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο.

Το ΔΣ του ΙΣΠ ΄΄Ασκληπιός΄΄

Διαβάστηκε 694 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 12:32
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα