ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ

covid geniki

 

Η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου η οποία εκπροσωπεί τους Προσωπικούς Ιατρούς με ειδικότητα στη Γενική Ιατρική με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πληθυσμό προχωρά στις ακόλουθες συστάσεις:

1. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ. Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας σε χώρους στους οποίους συναθροίζονται πολλά άτομα. Χώροι όπως κομμωτήρια, καφετέριες, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής θα πρέπει να τα αποφύγετε για τις επόμενες τουλάχιστον 15 μέρες.

2. Βγείτε από το σπίτι μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Αξιοποιείστε τη δυνατότητα που παρέχουν υπεραγορές για παραγγελίες μέσω διαδικτύου και κατ’ οίκον διανομή φαγητού.

3. Αποφύγετε να αναθέσετε σε ηλικιωμένους τη φροντίδα των παιδιών σας, εκτός και αν αυτά θα παραμένουν συνέχεια στο σπίτι.

4. Αποφύγετε χειραψίες, αγκαλιές, φιλιά. Τηρείστε την απόσταση των 2 μέτρων ανάμεσα σε εσάς και σε οποιοδήποτε άλλο άτομο.

5. Ζητείστε από τις φροντίστριες των ηλικιωμένων ατόμων να αποφεύγουν χώρους συνάθροισης (π.χ. πάρκα, σπίτια άλλων ομοεθνών τους) κατά την αργία που έχουν. Είναι πολύ εύκολο να μεταφέρουν τον κορονωιό στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και γενικότερα στις οικογένειες με τις οποίες διαμένουν.

6. ΜΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΤΕ τα ιατρεία των Προσωπικών σας Ιατρών αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Όλες οι συνταγές, και τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές και ακτινολογικές εξετάσεις όπως και τα παραπεμπτικά για άλλους ιατρούς θα τα ετοιμάζει ο Προσωπικός σας Ιατρός μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ή μέσω email. Δεν χρειάζεται να επισκέπτεστε τα Κέντρα Υγείας ή τα Ιατρεία των Προσωπικών σας Ιατρών για να λάβετε τα παραπεμπτικά. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία θα σας παρέχονται σαφείς οδηγίες.

7. Τηρείστε αυστηρά τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής. Πλένετε συχνά τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, πριν και μετά το φαγητό, μετά την τουαλέτα, κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με αντικείμενα όπως χερούλια από πόρτες, συρτάρια, ντουλάπια, μετά από επαφή με αντικείμενα τα οποία έχει προηγουμένως ακουμπήσει κάποιος άλλος καθώς και όταν φτερνίζεστε ή βήχετε.

8. Χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλα όταν φτερνίζεστε ή βήχετε τα οποία θα πετάτε σε κάδο που θα έχει κάλυμμα και χρησιμοποιείτε αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα για να καθαρίσετε επιφάνειες όπως τραπέζια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets, το κινητό ή το σταθερό σας τηλέφωνο μετά από κάθε χρήση.

9. Μην ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και γενικά το πρόσωπο σας με τα χέρια.

10. Μην επισκέπτεστε ασθενείς σε οίκους ευγηρίας, ιδιωτικές κλινικές ή σε άλλα ιδρύματα.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονωιό είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες όπως ασθενείς με παθήσεις του αναπνευστικού, Σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα (καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο), παθήσεις των νεφρών. Ευπαθείς ομάδες είναι επίσης οι ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (άτομα που πάσχουν από καρκίνο ή άλλα νοσήματα όπως αιματολογικά νοσήματα, ρευματοπάθειες και λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα).

Για να μπορέσουμε ως Προσωπικοί σας Ιατροί να σας βοηθήσουμε χρειαζόμαστε επιπλέον τη δική σας βοήθεια. Τηρείστε τις πιο πάνω συστάσεις για να μην χαθούν άδικα ηλικιωμένα άτομα και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Είναι πολύ σημαντικό να επιδείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης απέναντι τον εαυτό μας, στους συνανθρώπους μας και στο Σύστημα Υγείας για να μπορέσει η ιατρική κοινότητα αποτελεσματικά να διαχειριστεί αυτή την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και η Κύπρος.

Οι Προσωπικοί σας Ιατροί θα σας συμβουλεύουν τηλεφωνικά όλο αυτό το διάστημα και θα σας κατευθύνουν στην αποτελεσματική προφύλαξη σας.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ!!

Διαβάστηκε 1049 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 09:21
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα