ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ &ΛΟΙΜΟΞΕΩΝ

coronavirus 1024x626

Για την Πανδημία από την COVID -19

Τα υπάρχοντα και ραγδαία συνεχώς αυξανόμενα δεδομένα όσον αφορά την Πανδημία από την  COVID -19,  δείχνουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και θα γίνουν χειρότερα στις επόμενες μέρες, όσο συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα της νόσου και αρχίζει η ενδογενής διασπορά.

Με βάση  τα νέα Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά και Κυπριακά δεδομένα και σύμφωνα με την επιστημονική διεθνή βιβλιογραφία και τις γνώμες των Ειδικών τονίζουμε ότι:

  • Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη  και σοβαρή  επιδημία,  που εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε πανδημία και δεν μπορούμε να την  αντιμετωπίσουμε εύκολα παρά την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.
  • Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2 παρουσιάζει  μια ύπουλη εκθετική αύξηση. Η διασπορά του ιού στην κοινότητα  και η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο τις επόμενες μέρες θα δοκιμάσει το νεοσύστατο  και υπό ανάπτυξη Γεσυ.
  1. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα νοσήσει και θα κινδυνεύσουν οι ευάλωτες ομάδες από τις οποίες πολλοί ασθενείς θα εκδηλώσουν βαρειά νόσο και κάποιοι θα πεθάνουν .
  2. Ο  υπαρκτός φόβος για το σύστημα υγείας (όπως συμβαίνει τώρα στην Ιταλία και Ισπανία) είναι να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στον όγκο και τη βαρύτητα των ασθενών (κυρίως στις ΜΕΘ).
  3. Τα μέτρα  περιορισμού και ελέγχου στις  πύλες εισόδου πρέπει να εντατικοποιηθούν ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα εισαγόμενα κυρίως κρυφά περιστατικά , να διαγνωστούν τα θετικά στον ιό  και να απομονωθούν αυστηρά. Προς τούτο επικροτούμε τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.  
  4. Οι λειτουργοί υγείας ( Ιατροί , Φαρμακοποιοί ,Νοσηλευτές ,Διοικητικοί κ.α. ) θα κληθούν σε μια δύσκολη μάχη  όπου  πέρα από την επαγγελματική τους υποχρέωση καλούνται να επιδείξουν την ανθρωπιστική διάσταση του λειτουργήματος τους.
  5. Είναι αναγκαία η συνεχής και υπεύθυνη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και λειτουργών υγείας,  για τα μέτρα προστασίας,  με σαφείς οδηγίες και  να προβλεφθεί η επάρκεια των  αναγκαίων μέσων για   αντιμετώπιση της επιδημίας.
  6. Η υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού για την σοβαρότητα του προβλήματος χωρίς την πρόκληση πανικού αποτελεί  προϋπόθεση και μέσο για επιτυχία των μέτρων. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχία της υπεύθυνης πληροφόρησης .
  7. Η πολιτεία ,η εκκλησία ,οι  αρχές ,οι δήμοι και κοινότητες καθώς και οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας οφείλουν να βρίσκονται σε  πλήρη ετοιμότητα .
  8. Τέλος  οι πολίτες  πρέπει με κάθε τρόπο να πάρουν το μήνυμα της ανάγκης  για πειθαρχία,  αυτοπροστασία και αυτοαπομόνωση, να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο και οι επιχειρήσεις και εργοδότες να διαμορφώσουν ευέλικτα προγράμματα εργασία και προγράμματα εργασίας κατ΄οίκον.             

Έχουμε ανηφόρα μπροστά μας και πρέπει  όλοι να συμπεριφερθούμε με μεγάλη ψυχραιμία και υπευθυνότητα για να  περάσουμε  τη δύσκολη αυτή φάση της ζωής μας και   να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους  πλησίον μας από αυτή την απειλή  .  Με πειθαρχεία ,συνεργασία και αλληλεγγύη  μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Προς τούτο η Εταιρεία μας έχει στη διάθεση του ΠΙΣ και του Υπουργείου Υγείας τα μέλη της, ιατρούς Λοιμωξιολόγους και Κλινικούς Μικροβιολόγους.

Διαβάστηκε 393 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 10:39
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα