Συστάσεις Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχετικά με τον COVID-19

STOP COVID

 

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η προσπάθεια αναχαίτισης και περιορισμού της διασποράς του νέου κορωνοϊού (COVID-19). Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τον άρτιο συντονισμό, την πειθαρχία, την υπευθυνότητα και την αυστηρή τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας και προστασίας των γύρω μας.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι με τις άσκοπες επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία, οι πολίτες αυξάνουν τον κίνδυνο να μεταδώσουν ή να προσβληθούν από το νέο κορωνοϊό.

Προκειμένου να περιορισθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η εξέλιξη της πανδημίας στον τόπο μας, ο ΠΙΣ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες:

  • Να παραμείνουν στα σπίτια τους
  • Να μην επισκέπτονται νοσοκομεία και ιατρεία, εάν δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, όπως είναι ο υψηλός πυρετός και η δύσπνοια.
  • Να επικοινωνούν ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ, όταν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης
  • Να μην αναζητούν τεστ για τον κορωνοϊό χωρίς ιατρική παραπομπή.
  • Ν’ αποφεύγουν τις επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία για προληπτικές εξετάσεις και άλλα ζητήματα υγείας, η αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να μεταφερθεί χρονικά.
  • Ν’ αποφεύγουν κλειστούς χώρους αλλά ακόμη και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Ν’ ακολουθούν πιστά με επίδειξη ατομικής υπευθυνότητας, τους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής.
  • Να επιλέγουν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, να ενημερώνονται και να μην πανικοβάλλονται.

Η αυστηρή τήρηση αυτών των οδηγιών είναι απαραίτητη, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία ευπαθών ομάδων, χρόνια πασχόντων και ηλικιωμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα ο ΠΙΣ σημειώνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται αφορούν και την αιμοδοσία και καλεί τους αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν με αλτρουισμό το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη για την επιβίωση τους.

Στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων που εφαρμόζει η Πολιτεία για πρόληψη και περιορισμό της διασποράς του ιού, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ενημερώνει ότι τα γραφεία του ΠΙΣ, θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό, όσο χρειαστεί και οι γιατροί μπορούν να εξυπηρετούνται τηλεφωνικά ή/και ηλεκτρονικά.

Εξάλλου, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος του ΠΙΣ καθώς και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΙΣ για θέματα που αφορούν το Κορωνοϊο είχαν το βράδυ της Πέμπτης έκτακτη σύσκεψη κατά την οποία έγινε αξιολόγηση της κατάστασης βάσει των νέων δεδομένων.

Θέση του ΠΙΣ, είναι ότι η καλύτερη αντιμετώπιση μιας πανδημίας, διασφαλίζεται μέσα από την πειθαρχημένη συμπεριφορά και την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών, που διαμορφώνονται μέσα από την εθνική στρατηγική.

Ο ΠΙΣ τηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς και συμβάλλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ίσως υγειονομικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, στη σύγχρονη ιστορία.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εισέρχονται σε μία μεγάλη δοκιμασία, έχοντας την πλήρη στήριξη του ΠΙΣ, ως θεσμικού οργάνου.

Διαβεβαιώνουμε την Πολιτεία και το κοινό, ότι η ιατρική κοινότητα, με την υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση κι εξειδίκευση, με αξιοπιστία, γενναιότητα και ακούραστη αποφασιστικότητα είναι έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, έστω και υπό συνθήκες υποστελέχωσης κι ελλείψεων.

Ο ΠΙΣ, τέλος, προτρέπει τους γιατρούς της Κύπρου ν’ ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Πολιτείας, για στελέχωση εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη, ώστε μαζί κι ενωμένοι να μειώσουμε τον κίνδυνο άτακτης εξάπλωσης, όπως έγινε και στις υπόλοιπες χώρες και να περιορίσουμε την πανδημία.

Διαβάστηκε 2119 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα