Ο Κύπριος Παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής

adamos colour

Η μικρή μας Κύπρος κατέχει από τις 8 Δεκεμβρίου 2018 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΕΑΠ). Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 ο αντιπρόσωπος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής, κέρδισε τις εκλογές και είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Για πρώτη φορά Κύπριος Παιδίατρος κατακτά τέτοια τιμητική θέση στην Ευρωπαϊκή Παιδιατρική κοινότητα και η τιμή ανήκει τόσο στον ίδιο όσο και στην Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, αλλά και ολόκληρο τον Ιατρικό κόσμο της Κύπρου και κατ’ επέκταση στην πατρίδα μας.

 

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής;

H Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής (ΕΑΠ) αποτελεί το επίσημο τμήμα της Παιδιατρικής ειδικότητας στην UEMS (Union of European Medical Specialists). Η UEMS είναι το επίσημο και αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σώμα όλων των ειδικοτήτων ιατρικής στην Ευρώπη. Επίσημα μέλη της (με δικαίωμα ψήφου) είναι οι Παιδιατρικές εταιρείες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ΕΑΠ όμως εκπροσωπούνται συνολικά 42 Ευρωπαϊκές χώρες (και χώρες δηλαδή πέραν αυτών της ΕΕ). Κάτω από την ομπρέλα της βρίσκονται και όλες οι Ευρωπαϊκές επιστημονικές εταιρείες των υποειδικοτήτων της Παιδιατρικής. Οι αντιπρόσωποι των επιστημονικών αυτών οργάνων αποτελούν το μόνιμο συμβούλιο τριτοβάθμιας περίθαλψης της ΕΑΠ.

Από το 2008 άνοιξε τις πόρτες της στον κάθε παιδίατρο που θέλει να γίνει μέλος της. Τα μέλη – παιδίατροι μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις της ΕΑΠ και να συμμετάσχουν σε ένα από τα τρία μόνιμα συμβούλια (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμια περίθαλψης). Επιπλέον έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν σε αυτά τα συμβούλια αλλά και να ψηφίζονται (μπορούν να εκλεγούν στη θέση του προέδρου του μόνιμου συμβουλίου και να συμμετάσχουν με αυτό το τρόπο στο ΔΣ).

Πέραν από τα μόνιμα συμβούλια η ΕΑΠ έχει ομάδες εργασίας όπως είναι οι πιο κάτω:

  1. Εμβολιασμών
  2. Ηθικής
  3. Σπανίων νοσημάτων
  4. Φάρμακα για παιδιά
  5. Ευρωπαϊκό δίκτυο έρευνας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη (EAPRASnet )

 

Ποιοι είναι στόχοι και που εστιάζεται η ΕΑΠ;

Κύριος στόχος της είναι η προώθηση της υγείας των παιδιών στην Ευρώπη. Παράλληλα εργάζεται για να προστατεύσει το επάγγελμα του παιδιάτρου σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Τμήμα της ΕΑΠ είναι το European Board of Paediatrics που κύριοι στόχοι του καθώς και υποχρεώσεις είναι οι εξής:

  1. Έγκριση των απαιτήσεων κατάρτισης (training requirements) των διαφόρων υποειδικοτήτων της παιδιατρικής καθώς επίσης και της ίδιας της παιδιατρικής
  2. Αξιολόγηση κέντρων παροχής υπηρεσιών παιδιατρικής
  3. Πιστοποίηση κέντρων παροχής υπηρεσιών παιδιατρικής

Πότε ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής;

Η ΕΑΠ ιδρύθηκετο 1961 με την ονομασία CESP (Confederation of European specialists in Paediatrics). Μετονομάστηκε σε European Academy of Paediatrics το 2002 και το 2008 άνοιξε τις πόρτες της σε όλους τους παιδιάτρους.

 

Ποιος είναι ο Παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής;

Ο Παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγήςως ως επίσημος εκπρόσωπος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου στην ΕΑΠ διετέλεσε για 6 χρόνια γενικός γραμματέας της και για άλλα 4 χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

Εργάζεται από το 1994 στο νοσοκομείο Λάρνακας και από το 2017 διευθύνει την Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου. Έχει τεράστιο ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκπαίδευση των γονιών σε σχέση με την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών τους. Γι’ αυτό και έχει συγγράψει σειρά βιβλίων με πιο σημαντικό το βιβλίο «Παιδιατρική για όλους».

Διαβάστηκε 2359 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα