Οι ανακρίβειες αποτελούν ομολογία αποτυχίας

Οι ανακρίβειες αποτελούν ομολογία αποτυχίας

Το τελευταίο διάστημα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) διατηρεί χαμηλούς τόνους, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον προβληματισμένο ιατρικό κόσμο για εντονότερη εκπροσώπηση. Με αίσθημα θεσμικής ευθύνης συμμετέχουμε στη διαβούλευση, επανερχόμαστε με εφαρμόσιμες αντιπροτάσεις και επιμένουμε για διευκρινίσεις στις προτάσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Δεν λάβαμε ποτέ μέρος σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και λειτουργούσαμε πάντα με ανοικτά χαρτιά στο δημόσιο διάλογο.

Φαίνεται όμως ότι αυτή μας η καλή πρόθεση εκλαμβάνεται από κάποιους ως αδυναμία και ευκαιρία δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων για τους γιατρούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες τερατολογίες μέσα από δημοσιεύματα σχετικά με τα ποσά που δήθεν ζητά ο ΠΙΣ. Τέτοιες αμοιβές για τους παιδίατρους και τους προσωπικούς ιατρούς, που κυκλοφόρησαν χθες, δεν ζητήθηκαν ποτέ από εμάς. Ενδεικτικά, ο κύκλος εργασιών που ζήτησε ο ΠΙΣ, ενός παιδιάτρου για 850 εγγεγραμμένους ασθενείς που αποτελεί το μέσο αριθμό ασθενών που δόθηκε από τον ΟΑΥ, θα ανέρχεται στις €95.000 και όχι στις €457.000 όπως αναγράφουν τα δημοσιεύματα. Εάν ισχύουν τα εν λόγω ποσά, τότε ο προϋπολογισμός για τους παιδιάτρους θα πρέπει να ανέρχεται στα €95.000.000 και όχι στα €20.000.000 που είναι ο προϋπολογισμός που μας έχει κοινοποιηθεί.

Οι εν λόγω δημοσιεύσεις διαφαίνεται ότι έχουν σκοπό να πλήξουν τη σχέση γιατρού - ασθενούς και να προκαλέσουν διχασμό στον ιατρικό κόσμο. Παραπλανούν τους πολίτες που δεν γνωρίζουν τις αληθινές, εξευτελιστικές προτάσεις του ΟΑΥ για τη συμμετοχή στο ΓεΣΥ οι οποίες είναι:

- Καθαρό εισόδημα μέσου παιδίατρου (με 850 παιδιά): 2.200 ευρώ μηνιαίως.

- Καθαρό εισόδημα μέσου προσωπικού ιατρού (με 1300 ασθενείς): 1500 ευρώ μηνιαίως

- Επιπρόσθετα, ο προσωπικός ιατρός δύναται να διεκδικήσει ακόμη €26 ανά εγγεγραμμένο ασθενή για επιπρόσθετεςιατρικές πράξεις ή/και εφημερίες

Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τη συκοφάντηση των γιατρών. Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από 15 χρόνια λειτουργίας και 40 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας από τους φορολογούμενους, είναι σε εκκρεμότητα: το σχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία, το λογισμικό του συστήματος,τα ιατρικά πρωτόκολλα, ο ηλεκτρονικός φάκελος, η αυτονόμηση και η οριστικοποίηση των κανονισμών που θα διέπουν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Όλα αυτά ενώ ο προϋπολογισμός για την Υγεία παραμένει ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν ανωτερότητα και να εισέλθουν σε υγιή και ειλικρινή διάλογο που θα επιφέρει ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα έχει επίκεντρο την ποιοτική και αποτελεσματική παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Οι αλλαγές που απαιτεί η χώρα για να πάει μπροστά θεμελιώνονται στη σύνθεση και τη συναίνεση, όχι στην επιβολή και τον εξευτελισμό του άλλου. Ενημερώνουμε όλους ότι η αξιοπιστία του Ιατρικού κόσμου της Κύπρου δεν υπονομεύεται από συκοφαντικές πρακτικές.

Είμαστε ενωμένοι και δυνατοί όσο ποτέ. Παρά τον «πόλεμο» που δεχόμαστε ως επαγγελματική ομάδα, εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ποιοτική υγεία για τον ασθενή και αξιοπρέπεια για τον ιατρικό κόσμο.

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Διαβάστηκε 581 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018 23:39
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα