Διαθεσιμότητα ιατρών, Παιδονεφρολογική κάλυψη και εύρυθμη λειτουργία Μακάρειου Νοσοκομείου

nefrologiki

Η απώλεια μιας ζωής αποτελεί από μόνο της ένα πολύ θλιβερό και τραγικό γεγονός, πόσο ακόμη όταν αυτή αφορά τη ζωή ενός παιδιού. Ένα τραγικό γεγονός για την οικογένεια του, όσο και για την ιατρική κοινότητα και για τη κοινωνία στο σύνολο της. Η ιατρική στη φύση της είναι η επιστήμη που καθημερινά είναι ταγμένη να παλεύει μαζί με το πάσχοντα ασθενή, κόντρα στην ασθένεια και το θάνατο, πολλές φορές σε ένα άνισο αγώνα, άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε όχι.

Ως Νεφρολογική κοινότητα γνωρίζουμε ότι η διάγνωση της νεφρικής νόσου και ιδιαίτερα του τελικού σταδίου, στον κάθε ασθενή και στη κάθε οικογένεια, αποτελεί την απαρχή για ένα μακρύ κι ανηφορικό δρόμο, ένα συνεχή αγώνα επιβίωσης. Ένα δύσκολο δρόμο στον οποίο ως Νεφρολογική κοινότητα συμπορευόμαστε με το ασθενή για χρόνια, πάντα επιδιώκοντας το καλύτερο τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια του. Ιδιαίτερα στα παιδιά με σοβαρές νεφρικές παθήσεις, από την αρχή της διάγνωσης, μοναδικός στόχος και προσπάθεια του συνόλου της Νεφρολογικής ομάδας, του θεράποντα παιδονεφρολόγου, των ιατρών της μεταμοσχευτικής ομάδας, του νοσηλευτικού προσωπικού και των συντονιστών μεταμόσχευσης, είναι το πως θα φτάσουμε το κάθε τέτοιο παιδί σε μία μεταμόσχευση που θα του επιτρέψει να βγει από αυτό το δύσκολο δρόμο της νεφρικής νόσου για να μπει σε ένα άλλο, ίσως καλύτερο μονοπάτι και φυσιολογικότητας, αυτό της μεταμόσχευσης. Ως εκ τούτου, ως Νεφρολογική κοινότητα δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε το σεβασμό μας προς την οικογένεια για το δύσκολο δρόμο που διάβηκε στα τόσα χρόνια και να συμμετέχουμε στη θλίψη της απώλειας της. Ως Νεφρολογική κοινότητα, μας έχει βαθύτατα λυπήσει η όλη πορεία του παιδιού αυτού στη νεφρική νόσο κι ακόμη περισσότερο η δυσμενής κατάληξη από μία σπάνια και πολύ σοβαρή επιπλοκή της μεταμόσχευσης και της αναγκαίας ανοσοκαταστολής.

Δεν μπορούμε όμως να μη δηλώσουμε παράλληλα την έκπληξη και τη λύπη μας που αυτό το τραγικό γεγονός οδήγησε στην απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα δύο αναγνωρισμένοι ιατροί του Μακάρειου Νοσοκομείου, που για χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακοπίαστα στα παιδιά όλης της Κύπρου και όχι μόνο. Ιδιαίτερα, έκπληξη μας πρoκάλεσε η διαθεσιμότητα του Παιδονεφρολόγου, του ιατρού που από την αρχή της διάγνωσης της νεφρικής νόσου του παιδιού αυτού και για όλα τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και τη τελευταία στιγμή ήταν πάντα εκεί για το παιδί αυτό και την οικογένεια του, ως ο ιατρός αναφοράς.

Το Μακάρειο Νοσοκομείο αποτελεί διαχρονικά το Νοσοκομείο αναφοράς στο νησί μας και η δικλείδα ασφαλείας για τα δύσκολα, το Νοσοκομείο που δηλώνει πάντα παρόν να στηρίξει τα δύσκολα παιδιατρικά περιστατικά απ’ όπου κι αν αυτά προέρχονται. Εμπειρότατοι ιατροί που στα τόσα χρόνια της επαγγελματικής τους πορείας έχουν σώσει τις ζωές αμέτρητων παιδιών, σε μια στιγμή ακυρώνονται, πλήττονται επιστημονικά και θυματοποιούνται.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να προβεί στην απόφαση διαθεσιμότητας, όταν ήδη η διαδικασία διερεύνησης είναι σε εξέλιξη και όλα τα στοιχεία ήδη στη κατοχή των αρμόδιων αρχών και διερωτόμαστε αν αυτό πράγματι εξυπηρετεί το λεγόμενο δημόσιο συμφέρον και όλα τα άλλα παιδιά με νεφρικές παθήσεις και τις οικογένειες τους που εξαρτώνται από αυτές τις εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες,.

Ως Νεφρολογική κοινότητα ζητούμε όπως στον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαδικασίας διερεύνησης, εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά με νεφρικές παθήσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας, εξειδικευμένες υπηρεσίες, αδιάλειπτα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο κανένα παιδί.

Ως Νεφρολογική κοινότητα παρακαλούμε όπως οι όποιες διαδικασίες έχουν κινηθεί από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, διεκπεραιωθούν στο ταχύτερο δυνατό χρόνο, για να επανέλθει το συντομότερο η ηρεμία και η εύρυθμη λειτουργία στο Μακάρειο Νοσοκομείο και να αποκατασταθεί το πληγωμένο κύρος του.

Εκ του ΔΣ της ΝΕΚ

19 Οκτωβρίου 2022

 

Διαβάστηκε 502 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα