26/01/2016 Αντιδράσεις ΠΙΣ στις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας

Με προσοχή και με ένα αίσθημα δυσαρέσκειας ακούσαμε τις απαξιωτικές και επιθετικές  δηλώσεις του Υπουργού Υγείας προς τους ιδιώτες ιατρούς, μέλη του ΠΙΣ και θα θέλαμε να αναφέρουμε τα πιο κάτω:

1) Ο ΠΙΣ είναι το δια νόμου κύριο επιστημονικό και επαγγελματικό θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους ιατρούς, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα και βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με όλα τα συνδικαλιστικά και επιστημονικά ιατρικά σώματα και φορείς υγείας. 

2) Ως ΠΙΣ, έμπρακτα και με εποικοδομητικό τρόπο διαχρονικά συμβάλλουμε στις προσπάθειές του Υπουργείου Υγείας για να επιλύσει τα χρονίζοντα και τα ολοένα αυξανόμενα και διογκούμενα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας.

3) Η διαχρονική εποικοδομητική στήριξη του ΠΙΣ προς τις κρατικές αρχές στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν ένα Γενικό Σύστημα Υγείας είναι καταγεγραμμένη τόσο από τις δημόσιες τοποθετήσεις των αξιωματούχων του φορέα μας από το 1999 μέχρι σήμερα, όσο και από τα πρακτικά των διάφορων συναντήσεων που γίνονταν μέχρι πρόσφατα.

4) Εντούτοις, ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δεν είχαμε μέχρι σήμερα οποιανδήποτε επίσημη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς που έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας.  

5) Ως επαγγελματίες υγείας αλλά και ως πολίτες αυτής της χώρας, αναγνωρίζουμε και κατανοούμε ότι για να εφαρμοστεί ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική παροχή της πολιτείας προς τους πολίτες, χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία μεταξύ όλων των συμβαλλόμενων φορέων, ώστε να διασφαλιστεί το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και φυσικά η παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασθενείς μας.

6) Ως ΠΙΣ θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε εξαγγελίες για ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ή στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, θα πρέπει να γίνονται αφού πρώτα προηγηθεί διαβούλευση και προ-συνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

7) Θεωρούμε ότι η πολιτική του «εξαγγέλλω αποφάσεις και μετά προχωρώ σε δημόσιο διάλογο» αποτελεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα, χωρίς οποιονδήποτε ουσιαστικό περιεχόμενο και προκαλεί ανεπιθύμητες εντάσεις στον τομέα της Υγείας σε μια περίοδο που θα έπρεπε να εργαζόμαστε όλοι συλλογικά για την εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να προσέλθει σε συζήτηση  με τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ αυτών φυσικά  και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

8) Δεν κατανοούμε τη σπουδή του σημερινού Υπουργού Υγείας να προβαίνει σε απαξιωτικές γενικεύσεις έναντι ομάδας μελών μας, γεγονός που αναπόφευκτα  δημιουργεί ανεπιθύμητες καταστάσεις και σπέρνει  τη διχόνοια μεταξύ των ιατρών.

9) Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχουμε διαχρονικά τοποθετηθεί κατά της φοροδιαφυγής, η οποία είναι πράξη παράνομη και δυστυχώς γίνεται σε πολλά επαγγέλματα και όχι μόνο στον ιατρικό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να λάβει τα αναγκαία μέτρα, έτσι  ώστε να ελαχιστοποιηθεί  στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

10) Επίσης καλούμε τον Υπουργό Υγείας να μας αναλύσει το πλάνο της αναδιαρθρώσεις των κρατικών νοσηλευτηρίων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και με ποια μεθοδολογία έχει καταλήξει ότι η φορολόγηση του 1% είναι αρκετή για να επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Δυστυχώς οι εξαγγελίες αυτές δεν βασίζονται σε οποιεσδήποτε ορθολογιστικά τεκμηριωμένες μελέτες και αποτελούν καθαρά την επιβολή μιας επιπλέον πρόχειρής φορολογίας χωρίς να καταδεικνύεται η πραγματική ωφελιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας.

11) Ως ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου, δεν έχουμε ξεχάσει προηγούμενες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας οι οποίες χωρίς οποιανδήποτε προηγούμενη επιστημονική τεκμηρίωση έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά βάρη στον κύπριο φορολογούμενο πολίτη, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο όφελος προς την κοινωνία.

12) Αναφέρουμε ότι ο ΠΙΣ δεν θα συναινέσει στην εφαρμογή του οποιουδήποτε Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο δεν θα προνοεί την ισότιμη συμμετοχή του κρατικού και ιδιωτικού τομέα.

13) Αναφορικά με την ευθύνη του ιατρικού κόσμου στην μη εφαρμογή του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα αναφέρουμε ότι σε μία δημοκρατική πολιτεία οι πολίτες εκλέγουν και παραχωρούν το δικαίωμα να εξουσιάζονται από την εκτελεστική εξουσία, που έχει την υποχρέωση να προβαίνει σε εφαρμογή πολιτικών που έχουν ως στόχο τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος. Οι πολιτικοί αξιωματούχοι είτε εκλέγονται είτε διορίζονται έχουν ευθύνη να προχωρούν στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών και μέτρων, τα  οποία διασφαλίζουν το συμφέρον των πολιτών. Άλλωστε η μισθοδοσία και τα ωφελήματα που απολαμβάνουν προέρχονται από τη φορολογία που καταβάλουν οι πολίτες, με σκοπό να ασκούν εύρυθμα και απρόσκοπτα τις εξουσίες τους. Οποιεσδήποτε, δηλώσεις από πρώην, τέως  ή νυν πολιτικούς αξιωματούχους με τις οποίες επιχειρείται να επιρριφθεί η ευθύνη για την μη εφαρμογή του ΓεΣΥ σε μερίδα συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίες και  ψευδό – αιτιάσεις, που στόχο έχουν, να συγκαλύψουν τη δεδομένη ανεπάρκεια του συστήματος και την αναντίρρητη ευθύνη των ιδίων.

Διαβάστηκε 491 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:44
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα