10/04/2012 Φυγοστρατία

Τρόπους συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΦ και των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Οργανισμού Νεολαίας και άλλων φορέων για πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας μελέτησε την Δευτέρα 9 Απριλίου 2012 στην πρώτη της συνεδρία η Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Φυγοστρατίας υπό την προεδρία του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη.

Η Επιτροπή συστάθηκε στα πλαίσια του νόμου περί Εθνικής Φρουράς του 2011, με αρμοδιότητα να μελετά το θέμα της φυγοστρατίας και να υποβάλλει εισηγήσεις αναφορικά με τη λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στη συνεδρία συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής, Υπουργοί Υγείας Σταύρος Μαλάς, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους. Επίσης, o Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Χρήστος Μαληκκίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Ανδρέας Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Ανδρέας Βύρας, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Λοΐζος Βασιλείου και Νικόλας Χριστοφή και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Άμυνας, ανέφερε ότι με τη ψήφιση του νόμου κατά της φυγοστρατίας το 2011 τα επίπεδα του εν λόγω φαινομένου έχουν ελαχιστοποιηθεί προσθέτοντας ότι επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να καταρτισθούν και να υιοθετηθούν ώστε η φυγοστρατία να εξαλειφθεί. Επιπλέον, ο Υπουργός κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν προτάσεις οι οποίες θα ενδυναμώνουν την νομοθεσία του 2011.

Επιπλέον, συζητήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων για επισκέψεις μαθητών σε στρατόπεδα και αξιωματικών σε λύκεια, με σκοπό τη σωστή ενημέρωση των μαθητών και την καλλιέργεια του αναγκαίου πνεύματος, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι το να υπηρετεί κανείς την Εθνική Φρουρά είναι τιμή και προσφορά προς την πατρίδα.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, ανέφερε ότι το θέμα της πάταξης της φυγοστρατίας είναι πολύπλευρο και θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα που θα καλύπτουν όλο το φάσμα του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάλληλη ενημέρωση των νεοσύλλεκτων πριν την κατάταξη τους και εάν είναι δυνατόν κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου, με ειδικά σεμινάρια που θα γίνονται από το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Παιδείας. Πρόσθεσε, ότι ως ΠΙΣ, το θέμα θα τεθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος και ο Ιατρικός Σύλλογος θα καταρτίσει ειδικό έγγραφο το οποίο και θα αποστείλει στο Υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστηκε 426 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:19
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα