Ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ

Με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τις συζητήσεις για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

  1. Επαναδιατυπώνουμε την πάγια μας θέση ότι παραμένουμε αμετάκλητα και σταθερά πιστοί και προσηλωμένοι στην ομόφωνη απόφασή μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εφαρμογή και επιτυχία του ΓεΣΥ.
  1. Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τον διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκομένους φορείς και να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές αποφάσεις, που θα αποτελέσουν τη βάση της ετοιμασίας των Κανονισμών που θα διέπουν την εφαρμογή και λειτουργία του ΓεΣΥ, σύμφωνα με την ισχύουσα Κυπριακή Νομοθεσία. Θεωρούμε όμως ότι εξαντλούνται πια τα χρονικά περιθώρια για τη συνέχιση χρονοβόρων και ατέρμονων συζητήσεων, δοθέντος του αναντίρρητου γεγονότος, ότι με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από την πολιτική ηγεσία, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, πολύ σύντομα θα αρχίσει η είσπραξη της εισφοράς των πολιτών για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ.
  1. Εκφράζουμε την απορία και ταυτόχρονα την ανησυχία για το γεγονός ότι δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για τα πρακτικά μέτρα που πάρθηκαν μέχρι σήμερα και για αυτά που θα δρομολογηθούν στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει, για την αναδιάρθρωση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, η οποία θα οδηγήσει στην απαραίτητη για την επιτυχία του ΓεΣΥ, πλήρη αυτονόμησή τους.
  1. Μέσα από αυτό το πνεύμα αποφασίσαμε σε πρόσφατη συνεδρίαση να καταγράψουμε τις απορίες και να ζητήσουμε γραπτή τοποθέτηση σε βασικές μας θέσεις, από τους κύριους φορείς της Υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και το Υπουργείο Υγείας. Θα αναμένουμε τις γραπτές απαντήσεις και τοποθετήσεις των δύο Φορέων και ακολούθως θα τις μελετήσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη και αναλόγως θα τοποθετηθούμε.
  1. Όσον αφορά τις αμοιβές των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, πάγια θέση μας ήταν και είναι ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχες με τις τιμές που ισχύουν σήμερα και είναι συμφωνημένες με τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών. Αυτές οι τιμές ενδεικτικά αναφέρθηκαν στην επιστολή που παραδόθηκε στον ΟΑΥ. Άλλωστε η μελέτη που επικαλούνται οι Φορείς (Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ), που καθόρισε το ύψος του σφαιρικού προϋπολογισμού, θεωρητικά θα έπρεπε να λάβει υπόψη το ύψος των ιατρικών αμοιβών που ισχύουν σήμερα. Σημειώνεται ότι όσες φορές ζητήθηκε από τον ΠΙΣ η άνω μελέτη στην ολότητα της ουδέποτε του παραδόθηκε αλλά γινόταν παραπομπή σε δημοσιευμένα συμπεράσματα της χωρίς να γίνεται αναλυτική αναφορά στην μέθοδο συλλογής των στοιχείων, υποθέσεις στην ανάλυση δεδομένων και πιθανότητα σφάλματος.
  1. Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε την πεποίθηση μας ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το ΓεΣΥ θα πρέπει να είναι επαρκής και να διασφαλίζει τόσο την εύρυθμη λειτουργία του αλλά και να δίνει τα εχέγγυα συνεχούς εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών που λειτουργούν στην Κύπρο προς όφελος των ασθενών μας.
  1. Τέλος, θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας θα πρέπει με σαφήνεια να επιλύει τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών μας. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να υιοθετήσουμε ασαφείς και μη ορθολογιστικά καταρτισμένες πολιτικές οι οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του τομέα της Υγείας.

Στο παρόν στάδιο δεν θα τοποθετηθούμε σε διάσπαρτες δημοσιογραφικές ή άλλες τοποθετήσεις, η/και επιλεκτικές διαρροές που οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. 

Διαβάστηκε 808 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 22:36
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα